Blyth Workspace

The delivery of a mixed use development of the wider Commissioners Quay site as part of the broader regeneration of Blyth Estuary and town centre. The stunning Blyth Workspace, designed by award-winning architectural practice xsite architecture and built by Bowmer and Kirkland Ltd. was project managed and delivered by Advance Northumberland. The facility regenerated and enhanced Blyth Estuary’s reputation as a centre of excellence in energy and research by providing much needed modern facilities for businesses to grow and prosper- aimed at both small to established businesses.

The Workspace consists of first-class, contemporary managed offices in a striking quayside location. It is a highly energy efficient building, with state-of-the-art facilities, professional reception, dedicated high speed broadband, free parking, rapid electric car charging points, 24/7 security services including CCTV. Located on the River Blyth, nestled between the Port of Blyth and Catapult and adjacent to the desirable area of Ridley Park, the superb serviced office accommodation consists of approx. 1,950 sq. m (21,000 sq. ft.) of high quality office space to let with a range of office sizes from 20 sqm to 100 sqm, meeting and events spaces, high quality landscaping and access.

The building has been designed with a ‘fabric first’ approach to seek to provide a low-energy building – achieved an EPC A Rating and BREEAM Very Good. The fabric first approach is complemented with the incorporation of 100sq.m of photovoltaics for electricity generation and a significant array of ground source heat pumps to provide 100% of the buildings heating and cooling. This approach has been regionally recognised with the building receiving a Highly Commended Award at the 2015 RICS North East Renaissance Awards for Design through Innovation.

Highly Commended Award - RICS North East 2015 Renaissance Awards April 2015

Shortlisted at National Brick Awards – Best Commercial and Best Urban Regenation November 2015

Back to Case Studies